מאמר על השפעת הסוכר על עייפות, תשישות:
מרגישים עייפים, תשושים, חסרי אנרגיה, לתזונה שלכם יש השפעה גדולה על כך,
במאמר זה אתמקד בהשפעת הסוכר על העייפות שאתם חשים:
אז נתחיל בלהבין מהו סוכר ?
הסוכר הוא דו-סוכר המורכב משני חד סוכרים – גלוקוז ופרוקטוז. הגלוקוז נספג ישר למחזור הדם. הפרוקטוז לעומתו נספג בהדרגה. הסוכר הוא מקור האנרגיה העיקרי והזמין ביותר לגוף. הסוכר משמש כדלק לתהליכים שונים בגוף.
באילו מאכלים נמצא הסוכר?
מזונות רבים מכילים סוכר : דגני בוקר, משקאות קלים, לחם לבן, פסטה, אורז לבן, רטבים מוכנים לסלט, קטשופ , וכמובן בעוגיות, ממתקים, עוגות וגלידות ועוד.
מה סוכר גורם בגוף?
סוכר מעובד עובר במהירות למחזור הדם בכמויות גדולות הגורמות שוק לקיבה וללבלב. כתוצאה מכך נוצרת חומציות שגורמת לאיבוד של המינרלים בגוף. כדי לאזן את החומציות, סידן (שהוא בסיסי) מופרש מהעצמות ואז נוצרת בעיה בעצמות. מע' העיכול נחלשת ומזון לא נספג ולא מתעכל טוב. זה מוביל לחוסר איזון ברמות הסוכר ואז להתמכרות לסוכר.
אמנם הסוכר המעובד מאפשר אנרגיה גבוהה המאפשרת לכם להמשיך לעבוד, אבל הוא ממכר, ותורם להרבה מחלות ולחוסר שמחה.
איך הסוכר קשור לעייפות?
הסוכר מעלה אמנם את רמת האנרגיה, אבל גם מהר מאוד מוריד אותה. ואז נגרמת עייפות. כדי לשמור על עירנות, ואנרגיה גבוהה לאורך כל היום חשוב לשמור על איזון ברמת הסוכר בדם. ככל שרמת הסוכר תהיה קבועה בדם, כך גם רמת האנרגיה תהיה קבועה. תנודות חדות ברמת הסוכר בדם הן שגורמות לעייפות.
כמויות גדולות של סוכר גורם ל:
השמנה ,היפוגליקמיה, סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב, אנמיה, מערכת חיסון חלשה, עששת בשיניים, איבוד מסת עצם, הרפס, קנדידה, סרטן, תסמונת קדם ויסתית, איבוד זיכרון וריכוז, עצבנות, אלימות, דברנות או אי דברנות, מחשבות שליליות, פרנויה, רחמנות עצמית, ויכוחים, עצבנות יתר, והרצון רק לדברים מתוקים/טובים בחיים.
מה גורם לנו לתשוקה למתוק?
תשוקה למתוק יכולה להיווצר בעקבות חומציות יתר במע' העיכול שנגרמת מחוסר בפעילות גופנית, אכילה מהירה או אכילה מרובה של בשר ומזונות מעובדים.
אילו מזונות גורמים לתשוקה למתוק ?
מזונות מלוחים כמו מלח ים, מלפפונים חמוצים, מיסו, ורוטב סויה גורמים לרצון /חשק למתוק.
מה מוריד תשוקה למתוק?
אצות כמו ספירולינה, כלורלה, ואצה כחולה ירוקה מאוד אפקטיביים בהפחתת התשוקה למתוק. הם מאזנים מטבוליזם של סוכר.
אכלו מזונות חמוצים, חריפים, או מתובלים כדי לנטרל את התשוקה למתוק.
ואם בא לכם מתוק?
כדאי לאכול פירות עם אינדקס גליקמי נמוך: כמו תפוח, אגס, דובדבנים, אשכולית, ולשלב אותם עם אגוזים כמו שקדים ואגוזי מלך. גם שקדים בנפרד, יכולים להרגיע את התשוקה למתוק, ובכלל להרגיע אתכם.
מקורות טובים למתוק/סוכר:
תזונה המכילה ירקות ומזונות מלאים שנלעסים היטב כדי שהמתיקות הטבעית תצא מהם. כל הפחממות המורכבות כמו דגנים, קטניות וירקות נהפכים למתוקים ככל שהם נלעסים יותר. לדוגמא: לחם מלא, גרנולה ללא סוכר, אורז מלא ועוד..
איכלו ירקות מתוקים כמו: ארטישוק ירושלמי, גזרים, בטטות לקינוח.
גזרים טריים, במיוחד עוזרים לתשוקה למתוק,
למה כדאי להפסיק לאכול סוכר מעובד?
אנשים שמפסיקים לאכול סוכר בדרך כלל חווים מצב רוח טוב, יציבות רגשית, שיפור בזיכרון ובדיבור, שינה רגועה וחלומות, פחות מתקררים, יש להם פחות בעיות בשיניים. יותר עמידות/כוח סבל, יותר מרוכזים, יכולת התמקדות ויותר בריאים באופן כללי.
אז מה אפשר לעשות עם כל הסוכר הזה?
הכינו מאכלים בבית כדי להימנע מסוכר במסעדות וממזון מעובד. קראו תוויות, כימיקלים וסוכרים נמצאים כמעט בכל מוצר מזון: בלחם, בדגנים, ברטבי סלטים, מרקים, משקאות בבקבוקים, שימורים.
הפחיתו את צריכת הסוכר בצורה הדרגתית ולאט לאט שימו לב לירידה בסימפטומים של עייפות, חרדה, ודיכאון.
איזה ממתיק טבעי הכי מומלץ?
לתת הדגנים אורז ושעורה (אפשר לקנות בחנויות טבע - לתת אורז מלא)
מכיוון שהם מכילים מלטוז שהוא הרבה פחות מתוק מסוכר והרבה פחות מעובד.
לסיכום:
איכלו מזונות מלאים וטבעיים, לעסו אותם היטב, אם עדיין רוצים להמתיק השתמשו בלתת אורז/שעורה.
עשו את השינויים בהדרגה, ותרגישו את ההבדל....
רוצים לדעת איך להיות מלאי אנרגיה?
כנסו לקישור וקבלו במתנה 7 דרכים קלות ומהירות להעלאת רמת האנרגיה שלכם:
לחץ כאן לקבלת המתנה
מיכל פלס-שלו,
נטורופתית מוסמכת ND, BA בפסיכולוגיה
עוזרת לאנשים לצאת ממעגל העייפות וחוסר האנרגיה
לעבר מעגל של אנרגיה, חיוניות ושמחה
מיכל פלס-שלו,
נטורופתית ND,
BA בפסיכולוגיה,
עוזרת לאנשים לצאת ממעגל העייפות,
ולהיכנס למעגל האנרגיה, חיוניות ושמחה
www.michal-ps.co.il